AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Yükseköğretim kurumu sayısı: 4937
Öğrenim ücretleri: 10.000- 50.000 ABD doları
Öğrenci sayısı: 19.000.000
Yabancı öğrenci sayısı: 764.495
Türk öğrenci sayısı: 12.184
Türkiye'ye uzaklığı: 10.352
Yurtdışında eğitim almayı düşünenlerin ilk sırasındaki ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dir. Eğitim kalitesi ile dünyada saygın bir yeri olan Harvard, Princeton, MIT, Yale gibi üniversiteler ABD de bulunmaktadır. Türkiye ABD’ye öğrenci gönderen ülkeler arasında 10., Avrupadan gönderenler arasında 1.sırada bulunmaktadır.
BAŞVURU SIRASINDA TÜRKİYE'DEKİ SINAVIN ÖNEMİ YOKTUR
Başvurular sırasında Türkiye'deki üniversite sınav sonuçlarının önemi bulunmamaktadır. ABD öğrencilerden üniversitelerin istediği SAT (Scholastic Aptitude Test) veya ACT (American College Testing) sınavlarından birinin ve ek olarak TOEFL (Test of English as a Foreign Language) veya IELTS
(International English Language Testing System) sonuçlarını göstermesini istemektedir. Bunun yanında otobiyografi ya da üniversitenin istediği bir konuda kompozisyon yazması beklenmektedir. Aynı zamanda öğrenciyi hem sosyal hem de akademik olarak tanıyan,okumak istediği alana uygun ders veren 3 öğretmeninden referans mektubu şartı da bulunmaktadır. Başvuru sırasında bunların dışında teminat mektubu, not dökümü eklenip, üniversiteye sunulmalıdır. Başvurular bireysel olduğu gibi Fulbright aracılığı ile de yapılmaktadır.
Üniversiteler öğrencinin ilk yılını uyum sağlaması ve arkadaş edinebilmesi için kampustaki öğrenci yurtlarında kalmasını istiyorlar. Ortalama bir öğrencinin aylık yaşam masrafı bin 200 dolarla 2 bin dolar arasında değişmektedir.
ABD DE EĞİTİM ALMANIN AVANTAJI
Başvuran tam olarak hangi alanda eğitim almak istediğine karar veremediyse "Liberal Arts Colleges" olarak adlandırılan ve 4 yıllık eğitim süresinin ilk 2 yılında genel dersler alıp, alanını seçebilmektedir. ABD'de hukuk, tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi alanlarda okumak isteyen önce 4 yıllık bir lisans programı tamamladıktan sonra ilgili alanın sınavına girmelidir. ABD de eğitim almanın en büyük avantajları araştırma olanaklarının fazla olması ve notlara odaklı sistemin olmaması olarak söyleyebiliriz.
BURS ALMAK İÇİN YÜKSEK NOT İLK ŞART DEĞİLDİR
Lisans eğitiminde burs bulmak kolay değildir. Sadece sınav sonuçları, akademik başarı burs için yeterli değildir. Öğrenci birçok açıdan kendisini geliştirmiş olmalı ve farklı özelliklere sahip olması beklenmektedir.
MASTER EĞİTİMİNDE BURS ALMAK KOLAYDIR
Yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü eğitimlerinde burs bulmak daha kolaydır. Okullar lisanüstü öğrencilere farklı türlerde asistanlık verdiklerinden dolayı burslu olarak okuma şansları bulunmaktadır.
20 SAAT ÇALIŞMA HAKKI
Okulun ilk senesi öğrenci kampus dışında çalışması yasaktır ve kampüs içinde haftada 20 saat çalışma izni vardır.
LİSANSÜSTÜ EĞİTİME BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Lisansüstü eğitim yapmak isteyenlerin alanlarına göre GRE (The Graduate Record Examinations) veya genellikle MBA yapmak isteyenlerin girdiği sınav olan GMAT (Graduate Management Admission Test) ve ek olarak TOEFL veya IELTS sonuçları gerekmektedir. Bunun yanında başvurmayı düşündükleri üniversitelere yönelik bir niyet mektubu yazılmalıdır. Bu belgelerin dışında akademisyen ve öğrencinin çalıştığı, staj yaptığı yerlerden referans mektupları da istenmektedir.
YETERLİ DÜZEYDE İNGİLİZCESİ OLMAYANLAR NE YAPABİLİRLER?
Lisans düzeyinde bazı üniversiteler öğrencileri şartlı olarak kabul edebilirler, ancak şartlı kabul alabilmek için öğrencinin belirli düzeyde İngilizce biliyor olması gerekmektedir. Sadece SAT/ACT ve TOEFL/IELTS'den istenen skoru alamamış olması gerekir. Bu durumda kabul alan öğrenci daha sonra tekrar bu sınavlara girer ve sonucunu okula sunar. Eğer öğrenci istenilen puanı alamazsa üniversite öğrencinin kaydını silme hakkına sahiptir.